25 november 2013

Hij komt, hij komt....

Afgelopen zaterdag kwam HIJ weer in het land: Sinterklaas natuurlijk. En als juf van een kleutergroep kan, mag en wil je daar niet omheen. Dus in het weekend samen met collega's onze lokalen versierd. Dit jaar heb ik gekozen voor een open haard met schouw die na 5 december om te bouwen is voor de daaropvolgende feestweken: Kerst.Maar voorlopig schijnt de maan door de bomen, tuurt Piet door het raam naar binnen en staat bij de open haard een klomp met stro (bij gebrek aan hooi).

Er wordt in de werkhoek van Sinterklaas dagelijks hard gewerkt door de Sint en 2 van zijn Pieten: er wordt in het grote boek geschreven en gestempeld, de pieten zijn druk bezig met de cadeaus voor de groep en regelmatig komt de Sint uit zijn kamer om de kinderen in de andere hoeken te bezoeken en om cadeaus uit te delen.

Maar niet alleen in de werkkamer van Sinterklaas wordt hard gewerkt ook in de andere hoeken zijn de kinderen bezig met de Sint.
In de bouwhoek verschijnt regelmatig het grote Pietenhuis, het Spaanse kasteel van Sinterklaas compleet met aanlegsteiger voor de stoomboot, een haven waar de stoomboot aankomt en waar allemaal kinderen op de kade staan.

Met de duplo worden ook huizen gebouwd en donderdag verrees daar het pakhuis met de kadootjes en een stal voor Amerigo.

En naast het bouwen worden er tekeningen voor de Sint gemaakt die vervolgens in de brievenbus bij de werkkamer van de Sint worden gedeponeerd. En dan natuurlijk de knutselactiviteiten rondom het thema Sint. Kortom het hele lokaal ademt Sinterklaas en zijn Pieten uit.

En dan natuurlijk zingen, tijdens de speelwerkles, voor we naar buiten gaan, voor de kinderen naar huis gaan...er is telkens wel iemand die aan het zingen is over 'de stoomboot' of 'lege tonnen en laarzen' en over de 'lift in de hoge flat'. Maar favoriet is het lied over het zieke paard van Sinterklaas, met name in combinatie met het digibord....en zeg nou zelf...het paard ziet er op het einde dan ook erg grappig uit.

Afgelopen week werden we 's nachts bezocht, de gevreesde maar o zo leuke Rommelpieten hadden de school een bezoek gebracht. Met als gevolg dat het lokaal op zijn kop gezet was: overal lagen potloden, spellen, stoelen op tafels en liggend op de grond, verfschorten en verkleedkleren op de grond en tussen al die rommel lag en zak met taai-taai verstopt....en natuurlijk waren alle deuren op slot gedraaid.
En vindt in die spanning maar eens de juiste sleutels. Geen sleutel te vinden, de sleutels van enkele ouders brachten ook geen soulaas maar gelukkig kon met de aller-aller-allerlaatste sleutel aan de sleutelbos (die natuurlijk een paar keer op de grond viel) van de juf  de deur open gemaakt worden. En de kinderen waren boos, geschokt en vonden het maar domme pieten om zoveel rotzooi te maken in hun klas. Het was maar goed dat er iets lekkers verstopt lag want anders.....
En hoe vaak je tijdens de speelwerklessen moet oproepen tot opruimen, moet corrigeren dat spellen verkeerd zijn opgeruimd en dat kleurpotloden in de juiste potjes moet....nu was alles binnen mum van tijd opgeruimd en ook nog op de goede plaatsen en op de juiste manier. Conclusie van de juf: 'gelukkig, dan hebben ze het toch goed geleerd.'
De rest van de dag bleven ze maar praten over de rommelpieten en ze vroegen zich echt af wat Sinterklaas er van zou vinden. D. wist wel een antwoord: 'Dat weet Sinterklaas natuurlijk niet, want anders moeten ze echt voor straf in Spanje blijven.' en daar kon de rest van de groep zich wel in vinden.
De dag daarna stond D. voor me en zei 'juf, ik was bang dat ze weer geweest waren'. 'Gelukkig niet' verzuchtte ik, waarop D. zei 'nee juf, dat zou echt TE erg zijn geweest.'

Nog 2 weken genieten.......

Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt,
Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn.................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten