6 oktober 2013

De wedstrijd

De Kinderboekenweek is officieel op woensdag 2 oktober gestart...wij hebben op maandag 30 september al de aftrap gegeven.
's Morgens zijn we met 3 kleutergroepen om de beurt naar de bibliotheek gegaan voor een les over sport en spel met boeken. Wat een feest! Eerst opwarmen met een dansje, daarna een estafette met boeken doorgeven, een spel met de dobbelsteen, nog even zelf snuffelen in de boeken van de bieb en als afsluiter heeft de biebjuf het verhaal van Igor de stippelkampioen voorgelezen.
's Middags waren er door de hele school 'oud-Hollandsche' sporten en spellen te doen: luchtkussen springen, sporten in het speellokaal, kleurplaat kleuren, waterpraten, spijkerpoepen, sjoelen...kortom een geweldige opening van de Kinderboekenweek.

In de kleutergroepen werken wij met het boek van Rian Visser met de titel de wedstrijd van de schildpad en de haas.

Een heel oud verhaal maar met prachtige teksten en tekeningen in een kleuterjasje gegoten. En wat leefden de kinderen mee met Schildpad en Haas. Op het puntje van de stoel zaten ze, want waarom deed Haas zoveel rare dingen onderweg en ging hij niet als een speer naar de paardenbloemen? En tot het laatst toe waren ze ervan overtuigd dat Haas zou winnen en het bleef even stil toen uiteindelijk Schildpad de wedstrijd won...gezichten vol ongeloof. Maar die teleurstelling duurde niet zo lang want Haas had ook wel zoveel rare dingen gedaan en stoer willen doen dat het toch wel 'eigen schuld dikke bult' was.


Aan het boek zijn veel leuke lessen gekoppeld en we zijn al druk bezig geweest met 'de start' en met 'coachen en trainen'. Een natuurlijk hebben we gesproken over de sporten en de spellen die de kinderen kennen en welke sporten de kinderen zelf doen. Ook in de bouwhoek wordt hard gewerkt met het thema en er verschijnen regelmatig mooie stadions waar de sporters lekker in bezig zijn. Kortom...wij zijn zeer sportief bezig in de groep.


In een van de kringlessen hebben we gekeken naar de tijd, want voor heel veel sporten is het toch erg belangrijk hoe snel je kunt rennen of hoe snel je kunt zwemmen of fietsen. Maar ja, wat is snel en wat is langzaam en kan het lang of kort duren. Om tijd te ervaren hebben we in de groep een soort van 'wedstrijdje' gedaan....kunnen we onze mond 1 minuut dicht houden? En natuurlijk riep iedereen 'juf, dat is een makkie'. De zandloper van 1 minuut is omgedraaid en daar zaten we dan: 24 kleuters en 1 juf die niets mochten zeggen zolang het zand naar beneden viel. En dat viel niet mee: er werd gegiecheld en veel gehoest en gedraaid op de stoelen en geluiden gemaakt....
Toen het zand op was...barstten de kinderen bijna uit elkaar...'juf, dat duurde heel erg lang' 'Juf, dit vind ik niet leuk'. En ik sloot me er uiteraard bij aan, want wat is een minuut stilzitten en niets zeggen ontzettend lang...maar ik had wel een andere oplossing 'Wat als we nu eens proberen om in die tijd het lied van Schildpad en Haas te gaan zingen' ...echt veel vertrouwen hadden ze er niet in, maar vooruit, het lied is leuk dus daar gingen we.... Het zand was na 1 minuut op...maar ons lied was nog lang niet klaar...
Maar daar wisten een paar wel raad mee:
'Juf, je hebt een andere zandloper gebruikt'
'Het zand is langzamer gaan lopen'
'Door het zingen gaat het zand dansen en dan duurt het langer'
Veel oplossingen maar ze waren het er wel allemaal over eens: zingen is leuker dan stilzitten en niets zeggen.En onze laatste wedstrijd van de week? Wie is binnen 5 minuten gym-klaar...en de 5 minuten zandloper doet wonderen want binnen no-time zat iedereen klaar op zijn stoel....volgende keer ga ik die zandloper ook gebruiken bij het aankleden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten