29 september 2013

Het toverstokje

De afgelopen week stond nog steeds in het teken van 'mensen'..Deze week lag de focus op ons doen en laten en hoe het zou zijn als er alleen maar kinderen in de wereld waren.

Als inleiding voor deze vraag had ik in mijn tuin een speciaal stokje gevonden...een toverstokje. Maar ik durfde het niet te gebruiken in tegenstelling tot Hansje Pansje Pingeling uit het boekje Het Toverstokje.
En als je een beetje Annie M.G. Schmidt kent dan kun je al raden wat Hansje Pansje Pingeling met het toverstokje ging doen:
hij veranderde alle grote mensen: zijn vader en moeder werden mezen, de juf een paard en de meester een mokkataart. De burgemeester een heester...kortom na 14 uur toveren was er geen volwassene meer te vinden.
Dat leek de groep wel wat want wat je dan allemaal kan doen:
* de hele dag Wii-en en op de computer;
* lekker laat naar bed;
* alleen maar patatjes eten;
* veel buiten spelen en
* op straat fietsen en spelen...er waren tenslotte geen auto's meer!
Toen de groep zich 'verlekkerd' had aan het idee sprak er een jongetje de wijze woorden: 'Maar als ik honger heb is er niemand om te koken.' Nou dat leek vele anderen geen probleem want 'dan eet je toch gewoon brood.' Op mijn vraag hoe ze aan dat brood kwamen was het antwoord eenduidig 'in de winkel halen.' 'En dan hoef je lekker niet te betalen,' zei een slimmerd, 'er staat toch niemand bij de kassa.'
Tja...eigenlijk had het dus alleen maar voordelen zo'n wereld zonder grote mensen.
Maar ik, als groot mens, zag natuurlijk toch duizend-en-een beren op het pad:
'Wat als het brood op is, wie moet het dan maken?' 'De fabriek, juf.' 'Maar wie werkt daar dan?'  'Die mensen natuurlijk, juf. Oh nee, die zijn er dan niet meer...'.
'En als je nou ziek wordt?' 'Dan moeten we naar de dokter.' 'Maar dat is toch ook een groot mens?'

En toen drong het door...misschien toch niet zo heel handig om zonder grote mensen te zijn want de dokter is nodig om je beter te maken, mama die je in bed stopt, de juf die je dingen leert...kortom alle grote mensen moesten toch maar blijven.
En ook Hansje Pansje Pingeling kwam tot dezelfde conclusie en alle grote mensen werden weer tot mens getoverd...behalve de meester, want die was in de tussentijd toch door iemand opgegeten.

Het thema mensen is afgesloten met een gezamenlijke activiteit met de naburige peuterspeelzaal.
Er waren in 4 groepen knutsels bedacht: een kind op ware grote inkleuren, een groot gezicht maken, een collage van mensen maken en, in mijn groep, het verven met je eigen vingers.
Ze begonnen voorzichtig, aan sommige kinderen zag je dat ze het vreemd en raar vonden, maar al gauw waren er een paar die niet alleen met hun vingers maar met hun handen en hoofden gingen verven. Het resultaat was  handen die onder de verf zaten (soms tot aan de elleboog of nog verder), haren die allerlei kleurtjes hadden en hoofden waar ook vegen op zaten .................
... en iedereen zal begrijpen dat na afloop van deze sessie het veel tijd kostte om de kinderen weer enigszins schoon te krijgen (het keukenblokje in de klas en het fonteintje bij de wc trouwens ook).
Maar die stralende en glimmende 'bekkies' waren het allemaal waard!

En dan starten we maandag met de Kinderboekenweek ....daar heb ik echt veel zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten