18 april 2012

Portret en Zelfportret - 1

Soms zit het mee en soms zit het tegen....voor de opdracht die we kregen van Beeldende Vorming wist ik het eigenlijk niet zo goed. Het was van beide opties een beetje.
Wat mee zat was dat je een paar lessen moest werken aan één bepaald onderwerp. Werken met diverse materialen en zowel 2D als 3D.
Wat tegen zat was dat het heel veel tijd zou gaan kosten: voorbereiden - aanschouwelijk materiaal zoeken (wat kun je de leerlingen laten zien en waarover kun je goed praten) - lessen uitvoeren (dit kost nog de minste tijd) - en het laten evalueren van de gemaakte werken (daar is dus nauwelijks tot geen tijd voor). Kortom het zou een hele klus worden.

En dan maar beginnen bij het begin, namelijk een onderwerp bepalen. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen voor 'Portret en Zelfportret'.
Met dit thema kon ik wel uit de voeten en algauw had ik een opzet voor de lessen: zelfportret maken met houtskool - silhouet knippen - picasso's schilderen - portret maken van kosteloosmateriaal als 3D object en als extraatje fotografie.
Op papier zag het er prachtig uit....nu nog de uitvoering.

Voor het aanschouwelijk materiaal (en een digibord in de groep) kun je ruim putten uit het internet. Zelfs filmpjes gevonden dus dat ging prima.
Met de hele groep hebben we gekeken naar de lichtinval en dan krijg je de volgende opmerkingen:
Juf, het licht komt van links want zijn rechter kant is donker.
Ik denk dat er hoge ramen zijn want alleen aan de bovenkant is het licht, onder is het donker.

En Vincent van Gogh riep weer hele andere reacties op:
Ik heb gehoord dat hij zijn oor er af had gehaald....dat zie je hier niet.
Waarom gebruikt hij alleen maar streepjes?
Wel heel apart...

En dan gaan ze zelf aan de slag: gewapend met spiegels, houtskool en papier.
Vreemd om naar jezelf te kijken en dat ook nog goed op papier te zetten, maar het ging best goed (voor een eerste keer) en de portretten zagen er mooi (soms minder mooi) uit.

Twee prachtige portretten, gewerkt met schaduw en met zorg getekend. Bij het onderste portret zie je het haar zelfs 'dansen'.

De eerste opdracht is geslaagd en de 'juf' was erg tevreden....

Hoe zal het de volgende les(sen) vergaan?Geen opmerkingen:

Een reactie posten